Trigger

Een trigger heeft meerdere betekenissen. Ik werk bij CameraNU.nl waar we ook met triggers werken. Het af laten gaan van een flitser op afstand. Maar in dit geval is het een trigger om eens te kijken naar mijn trainingstempo’s. Door Marleen en Manon werd ik hierdoor getriggerd en ik ben benieuwd wat dit voor mij betekent!

Ik zag vorige week bij allebei dezelfde screenshots voorbij komen van Runnersworld en was benieuwd wat de calculator voor mij betekende. Ik weet eigenlijk super goed dat langzaam trainen veel beter is. Maar een langzame pace staat lang zo sexy niet als een snelle pace.

Eigenlijk moet ik mij daar niet van de wijs door laten brengen. Want ik train voor mijzelf. En als dat ‘langzaam’ is (want langzaam is relatief) dan is dat maar zo. Als ik er beter van wordt dan is dat alleen maar goed. Want beter worden willen we allemaal!

Schermafbeelding 2018-07-17 om 22.34.06

Wat ik super bijzonder vond om te zien was dat als ik mijn 5km PR, mijn 10km PR en mijn halve marathon PR invulde, ik (bijna) op precies dezelfde waardes uit kwam.

Dan nog even het verschil tussen het snelle trainingstempo, het anaerobe trainingstempo en het tempo voor snelheidstrainingen. Want voor mij klinken ze op het eerste opzicht hetzelfde, ze zijn echt anders!

Snelle trainingstempo

Deze trainingen brengen je in vorm. Dit zijn vaak tempotrainingen van 3 tot 10km of lange intervallen. Denk dan bijvoorbeeld aan 4x 2km tempo met 2 minuten rust tussendoor. Deze trainingen kan je toevoegen in je voorbereiding op een 10km tot een marathon!

Anaerobe trainingstempo

Zonder al te veel in te gaan op alle wetenschap erachter, door in deze tempo’s te trainen train je met zuurstofschuld. Je zorgt ervoor dat je in wedstrijdvorm komt. Dit zijn harde tempo’s of intervallen en worden bij voorkeur aan het eind van je trainingscyclus toegevoegd. Een voorbeeld van een anaerobe training is 6x 800 meter in een tempo waarin je verzuurt (en dus zuurstofschuld opbouwt). Om te herstellen kun je – tussen de herhalingen door – minstens 4 tot 6 minuten joggen.

Tempo voor snelheidstrainingen

Deze trainingen helpen je net als de eerste om je in vorm te komen en je uiteindelijk sneller te maken. Echter zijn dit wat kortere intervallen (terwijl de eerste vorm langere intervallen zijn). Een voorbeeld van deze training is 8x 400m met 3/4 minuten rust.

De lange duurlopen spreken vast voor zich en loop ook ik te hard. Doordat ik zelf altijd mijn trainingen bedenk vind ik dit wel leuk om eens mee aan de slag te gaan en naar te kijken, en dan vooral hoe veel ik weer vooruit ga na een trainingsperiode van een aantal weken! Straks na de zomervakantie start mijn #roadtovalencia en daarmee ga ik ook weer een schema voor mijzelf maken, met dit in mijn achterhoofd!

Als je zelf ook benieuwd bent kan je deze tool gebruiken om het uit te rekenen. Het is een handvat, niet heilig en langzaam trainen is altijd beter!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: