Eerste dagen in Vietnam

Wij zijn nu echt ‘on the move’ in Vietnam en reizen het hele land door. We vinden het leuk om onze verhalen te delen en de foto’s te laten zien. Hierbij komt ons verslagje van de eerste 7 dagen. Be prepared want het is geen kort verslag geworden 😉

Dag 1 – Hanoi

Bij aankomst in Hanoi hadden we bij het uitstappen van het vliegveld meteen door hoe warm het was. Hoewel het net had geregend was het nog super broeierig. Als dit een voorbode zou zijn, dan werd dat heel veel zweten. We vonden al gauw een busje waarmee we naar de stad zouden gaan en omdat we nog niks geboekt hadden lieten we ons uitzetten in het oude centrum. We hadden al van meerdere mensen gehoord dat een simkaart wel echt ideaal was en die hebben we dus ook maar gekocht. Meteen 120GB internet erop en zo kunnen we alles snel en makkelijk vinden. Na aankomst in het hotel vonden we het daar zo lekker fris dat we daar even zijn blijven zitten. Echter, de stap naar buiten was wel weer een klap warmte. Je denk dan ‘ah deze keer is het iets minder erg’, maar na 10 minuten kan je je de kou al niet meer herinneren.

Na wat rondslenteren in het oude centrum en heel veel foto’s maken, de stad ervaren en de eerste specialiteit eten (Bahn Mi, een klein stokbroodje met vlees en groenten, super lekker!) gaan we op zoek naar ons avondeten. We willen beiden wel Vietnamees eten, maar niet alle tentjes spreken ons aan. Na ongeveer een uur alle straten door te zijn gaan lopen besluiten we toch maar gewoon voor een pizza te gaan, om er rustig in te komen haha. Echter, we waren gewoon wat vroeg met eten want toen we terug liepen zat het op straat vol met mensen en rook je lekker eten.. Volgende keer dan maar! Lekker vroeg op bed en weer een lekkere nacht maken.

Dag 2 – Hanoi

We vinden Hanoi leuk, maar we weten dat er nog veel meer leuks te zien is en we hebben (naar ons idee) het meeste wel gezien. We moeten of om 12u het hotel uit om door te gaan reizen, of nog een nachtje bijboeken om de volgende ochtend door te reizen. Het plan is om naar Sa Pa te gaan en we gaan dus op zoek naar een ontbijtje en een reisbureau om de tour te boeken. Het eerste reisbureau was erg duur, waarna we door zijn gegaan naar een veel persoonlijker reisbureau (Lily’s travel agency, aanrader!). Daar boeken we de trip en we gaan die avond met een nachtbus naar de rijstvelden toe. De bagage kunnen we ook bij het reisbureau droppen zodat we de rest van de dag niet hoeven te slepen.

Processed with VSCO with hb2 preset

Het is zo warm in Hanoi dat we binnen no time al weer plakken, en we besluiten lekker ergens binnen te gaan zitten om de volgende dagen te boeken. We vinden het wel fijn om een paar dagen van te voren wat te hebben zodat we weten wat de planning is en niet alles aan het toeval over te laten. Zo’n 4 uur later besluiten we toch weer wat rond te gaan lopen, en we naar een markt te gaan. We lopen door het oude centrum en wat ons gisteren ook al op viel wordt vandaag alleen nog maar meer bevestigd. Hier zijn heel veel straatjes met een thema: in de ene straat worden alleen maar schoenen verkocht, in de andere alleen maar brillen, in een volgende alleen maar scharen, weer een andere heeft verf, en richting de markt komen we ook een straat met pannen en zilverwaar tegen. Hilarisch vinden wij dit, en eigenlijk ook wel makkelijk (ik moest op zoek naar een brillenkoker en 4 winkels hadden dit niet, nu kan je makkelijk naar de volgende door lopen om het daar te vragen zonder dat je echt op zoek hoeft te gaan haha).

De markt valt tegen. Ik had verwacht dat er eten zou liggen etc., maar er is alleen maar kleding, zooi en troep te vinden. Maar omdat het begon te plenzen zijn we binnen maar bij een waaier gaan zitten.

Hierna gaan we op zoek naar nog een restaurantje voor het avondeten met airco, vinden we helaas niet maar we kunnen hier wel even lekker zitten en de laatste dingen opladen. We eten hier wel Vietnamees (springrolls en noedels) en dit smaakt echt naar meer! Omdat we zo plakken hebben we bij een hostel gevraagd of we daar even mochten douchen, en dat is gelukkig geen probleem dus even opfrissen voor de busreis is wel zo lekker. Echter is er binnen niet echt airco waardoor je als je de douche uit stapt alweer aan alle kanten plakt. Hier moeten we maar aan wennen.

We wachten tot we worden opgehaald door de tourleider en in onze bus kunnen! We hebben een lekker plekje en dit zit een stuk comfortabeler dan rechtop. Ik moet echter zó nodig plassen dat ik er het eerste uur niet echt van kan genieten (hier heb ik normaal echt niet zo snel last van maar nu..!). We hebben 4x gevraagd wanneer we gingen stoppen, en toen dit elke keer uitgesteld werden hebben we ze verzocht naast de kant te gaan staan. Dus zittend op de vangrail kon ik eindelijk plassen en wat gaf dit een opluchting. Het zo nodig moeten plassen is echt verschrikkelijk, ik heb het wel eens gehad maar zó erg, pfoe! Gelukkig was ik het daarna al weer gauw vergeten en toen we 4 minuten later aankwamen bij de stop voelde ik mij geeneens schuldig. Ik kon gewoon niet meer 😛

Dag 3 – Sa Pa

Na een korte nacht met veel gehobbel, en de laatste 2,5u wel lekker rustig (omdat we er toen al waren en het midden in de nacht was) begon onze dag om 6:00u. Het vrouwtje dat ons haalde zei dat we pas om 9:00u zouden vertrekken, we moesten dus nog 3u de tijd doden.. Gelukkig kregen we een ontbijtje, we konden even rondlopen (nu wel een leuke markt op maar al die dode dieren! ö) en keken nog een aflevering Suits die we gedownload hadden.

Toen we werden meegenomen begon eigenlijk meteen de trip al. Klimmend de bergen in voor de mooiste uitzichten. Het had net flink geregend dus het was nog wat bewolkt waardoor je in het begin niet heel veel kon zien, maar wat we konden zien was al leuk. Wat ook heel leuk was om te zien is dat je de wolken gewoon weg kon zien trekken. Halverwege voelde de gids waarschijnlijk wat nattigheid en zo zaten we om 11:00u al aan onze lunch terwijl het buiten goot van de regen. Niet heel erg aangezien we ook als super vroeg hadden ontbeten. Na een heerlijke lunch met rijst gingen we door. Op een gegeven moment kwamen we echt wel bij een uitzichtpunt uit, omdat de gidsen hier ook aangaven dat we het paadje wel naar beneden mochten lopen. Super mooi om te zien, want net na de regen was het nog weer bewolkt maar nu trok alles open. Na een paar mooie foto’s zag je ook al weer wolken opkomen, we waren echt precies op tijd!

Hierna was het vooral naar beneden, wat eigenlijk super zwaar is omdat het super stijl was en door de regen ook een beetje glad, je moet dus echt uitkijken waar je loopt. Toen we een flinke waterval zagen vroeg onze gids of we zin hadden in een douche. Hier had ik wel echt zin in en als ik mijn bikini aan had gehad was ik zeker helemaal het water in gedoken, nu deden we het slechts met onze voeten maar dit was ook al zo lekker en verfrissend. Omdat we aan het dalen waren kwamen we steeds meer in de zon te lopen en werd het warmer. We wisten niet echt hoe lang we nog moesten lopen omdat iedereen op een ander plekje zou slapen. Toen er een aantal mensen afgehaakt waren liepen twee dametjes ons naar onze plek. Door de rijstvelden heen, blubberpaadjes, over stenen en door een beekje, zo kwamen we uiteindelijk bij onze plek met een prachtig uitzicht. Het enige nadeel was dat we zo’n 3 uur moesten wachten op onze backpacks waardoor we nog mega lang in onze zweterige kleding moesten lopen.. Maar na een douche voel je je weer helemaal fris en kunnen we lekker gaan eten. In de avond hebben we niet zo veel te doen en je kan ook niet heel ver weg, waardoor we een heerlijk chille avond hebben gehad! Gezellig met de andere backpackers en de vrouw van de homestay (Mao) kletsen over het land.

Dag 4 – Sa Pa

Dag twee van onze trekking door Sapa. Het regende deze ochtend vooral heel veel en heel lang. Gelukkig hadden we van Mao een paar laarzen gekregen, waardoor we gewoon zonder op te letten konden wandelen en onze schoenen niet nog viezer hoefde te maken. In de middag zouden we terug gaan naar Hanoi maar eerst mochten we hier nog van het prachtige landschap genieten. En ondanks dat het regende was het prachtig. Vandaag niet mijn camera meegenomen op pad, maar alleen mijn telefoon gebruikt (welke ook echt mooie foto’s maakt hoor!). We liepen naar het dal waar een rivier stroomde (van bovenaf leek het echt een heel klein watertje maar dichterbij was het nog best een rivier met ook een flinke stroming). We liepen over een gammele brug naar een waterval, en via een andere gammele brug weer terug naar ‘onze’ kant. Hier liepen we na een pittige klim onze lunchplek binnen met een super mooi uitzicht. De mooiste plekjes waren al vergeven maar ook vanaf onze plek hadden we een mooi zicht.

De mensen die doorgingen voor een 3edag gingen weer verder, en wij zouden opgehaald worden om naar de bus te gaan. Echter zijn ze in Vietnam niet echt van de tijd, want ze zeggen elke keer na een half uur dat het nog een half uur gaat duren. Hierdoor kwamen we eigenlijk te laat aan bij de bus (echt totaal niks voor ons, waren hier ook wel een beetje gestresst door), maar hadden al wel geregeld dat de bus zou wachten op ons. Ze zeiden zelfs dat we niet de laatste waren, maar de bus lag al wel redelijk vol. Dus niet een plekje naast elkaar maar wel bij elkaar in de buurt gelukkig. Deze weg terug was super relaxed omdat we niet perse hoefde te slapen en dus lekker konden dommelen, netflixen, puzzelen etc. Toen we in Hanoi aankwamen konden we naar onze AirBNB die we geregeld hadden lopen. Het was even zoeken, maar de host was zo aardig om ons tegemoet te wandelen en we kregen zelfs nog een lekker glas passionfruitjuice (zo lekker hier!!!).

Dag 5 – Halong Bay

Vandaag gaan we naar Halong Bay, en hier zouden we rond de middag aankomen. Onderweg in ons luxe busje krijgen we echter een mailtje van ons hostel dat ze geen kamer hebben voor ons en dat we dus op zoek moeten naar een andere plek.. Super zuur, maar omdat we een simkaart met internet hebben kunnen we wel al gauw een andere plek vinden in de tijd dat we in de bus zitten (zo’n 3,5u). Later krijgen we ook nog een mailtje van Booking.com dat we de bonnetjes kunnen toesturen van de kosten die we extra hebben gemaakt, super goed geregeld dus!!

In de middag hadden we besloten naar het uitzichtpunt te gaan die al sinds dag 1 op onze wishlisht staat. Bai Tho heet het, ook wel Poem Mountain genoemd. We moeten op zoek naar een super smal trappetje en komen hier uiteindelijk door hulp van een Vietnamees meisje (die hier vast al veel meer mensen naar toe heeft gebracht). We lopen naar boven en er komt een andere vrouw ons achterna gerend. Ze sluit mij bijna op achter het hek omdat we moeten betalen, gelukkig hadden we wat geld achter gehouden (we hadden al gehoord dat we hier makkelijk konden afdingen) en zo kon Stefan ook snel door. Er was een hek waar we schuin door overheen moesten klimmen en we konden onze tocht naar boven voortzetten. Dit was zo zwaar en heftig. Het was super warm en binnen no time liep het zweet overal langs, maar ook onze conditie was helemaal niks hadden we het idee. We zeiden beide dat we liever een marathon renden dan hier omhoog wilde lopen.. Pfoe! Eenmaal boven was het uitzicht wel echt stunning, en toen ineens zat Stefan op een knie om mij ten huwelijk te vragen. Ik was zo flabbergasted hiervan dat ik volgens mij meteen JA zei voordat hij überhaupt iets kon zeggen, en daarna alleen maar zat te lachen en naar de ring kon kijken. Huh, allemaal zo in het geheim geregeld, hoe dan?! Zo super lief en zo’n super mooi aandenken. Processed with VSCO with hb2 preset

Daarna natuurlijk nog even de foto gemaakt om het de wereld in te helpen (je dacht toch niet dat dit echt het moment was, haha ;)) en onwijs genieten van het uitzicht. De tocht naar beneden was even warm, maar een stuk minder zwaar omdat je jezelf niet de hele tijd op hoeft te tillen en je jezelf rustig kan laten zakken. Beneden stond er een vrouwtje klaar met ijs ijs ijskoud water en dat was zo lekker dat ik eerst een beetje over mijzelf heb heen gegooid. Gouden handel! (alhoewel, het was helemaal niet druk daar. Toen we naar boven liepen kwamen we 2x 2 mensen tegen en toen we naar beneden liepen ook. Wij waren wel alleen boven!).

Verder hebben we ’s avonds niet heel veel meer gedaan dan bij een foute tent pizza eten (man wat was die vent van die tent slecht. Hij bestelde de pizza online en kwam het daarna bij ons op tafel brengen, te hilarisch voor woorden).

Dag 6 – Halong Bay

Voor vandaag hebben we een boottour geregeld van 6 uur. In deze 6 uur gaan we langs de populairste plekjes van Halong Bay, een stukje kayakken en eventjes zwemmen. Eenmaal op de boot moeten we even een stukje varen voordat we echt tussen de rotsen komen. Er is een boven en een beneden verdieping, en eenmaal tussen de rotsen is het super druk boven op het dek, met iedereen die de mooiste foto’s wil maken (leuk om te vertellen: aan het einde lag iedereen te slapen op de boot en was het nauwelijks nog druk met mensen die foto’s maakten, haha). Omdat we ook gingen kayakken en verder niet zo goed wisten wat we gingen doen heb ik niet mijn camera meegenomen. Achteraf had het makkelijk gekund maar ook met mijn telefoon zijn de foto’s goed gelukt!

Eerst stopten we bij een rots met daarin een prachtige grot. Het was weer even zweten (en vooral als je de koele grot uit komt richting het warme weer), maar wel super mooi om te zien (als je de Chinezen wegdenkt ;)). We hadden daar even ‘vrije tijd’ en terug op de boot stond de lunch klaar. Deze was echt goed voorbereid, en iedereen kon pakken wat hij wilde. Super leuk en lekker concept wat volgens mij best wel vaak gedaan wordt hier in Vietnam. We vaarden door en kwamen bij een soort dorp op het water terecht. Hier was een museum over parels die in oesters gevonden worden. Hier mochten we ook met de kayak op pad en hier hadden we beiden super veel zin in. We waren als een van de eersten weg en konden zo nog een paar mooie foto’s maken zonder anderen erop. Dit was zo tof en rustgevend om te doen, heel erg leuk. Al was het ook flink warm met zo’n zwemvest aan en water dat ook best wel warm is.

Na ongeveer een half uurtje keerden we terug en gingen we met de boot verder naar de volgende stop, Titov Island. Hier kon je de berg beklimmen (maar na onze ervaring van gisteren gingen we dit écht niet nog een keer doen haha) en we besloten lekker het water in te duiken. Nauwelijks verkoelend maar wel even lekker. Het viel ons op dat het water hier zout is, ik had verwacht dat het zoet was maar het is dus echt de zee!

Na deze zwemsessie keerden we terug naar de boot en was het tijd om weer terug te gaan. Het uitzicht was nog steeds prachtig. De foto’s kunnen helaas niet omschrijven hoe mooi en groots het was. Ik dacht van te voren dat het uitzichtpunt van gisteren en stuk mooier zou zijn dan het varen van vandaag, maar ik denk dat ik dit nu wel andersom vind (alhoewel dat uitzichtpunt vanaf nu áltijd bijzonder blijft!!).

Dag 7 – Halong Bay naar Tam Coc

Vandaag besluiten we op de hotelkamer (in de airco) om lekker te gaan hardlopen, maar eenmaal buiten beseffen wij dat het echt super warm is. De zon schijnt ook nog eens en in Nederland zouden we hier al niet eens gaan lopen, dus hier was het zeker een uitdaging. Maar omdat je in elke temperatuur hier en met of zonder zon sowieso super veel zou gaan zweten gaan we er gewoon voor. Het valt echter niet mee en na 3,5 km besluiten we de rest te gaan wandelen. Het was zo warm dat ik me zelfs een beetje licht in mijn hoofd begin te voelen en het is maar goed dat we gestopt zijn (en water bij hadden!). Hierna konden we nog even lekker van de airco genieten en om 12:30u gaan we met de bus richting Ninh Binh. Dit wordt ook wel het Halong Bay van het land genoemd. Na een paar uur reizen zijn we aangekomen in onze geweldige homestay met uitzicht op de bergen vanuit ons bed en niks is minder waar, dit is zo’n fantastische plek! Echt die natuur hier in Vietnam is ongelofelijk mooi, groen, groots. Echt prachtig! Hier kunnen we ons wel weer 2 dagen vermaken!

Processed with VSCO with hb2 preset

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: