Laatste dagen Vietnam

Een beetje laat, maar hierbij het laatste deel Vietnam. Wederom een lange blog om te lezen!

Dag 14 – Hoi An

Vandaag bezoeken we het oude centrum, en het is echt een verschil met ’s avonds. Nog meer kleuren overdag, alles is heel kleurrijk geschilderd en ziet er ook zo mooi uit! We maken wat foto’s, dingen wat af voor souvenirs en tassen, laten kleding op maat maken en eten ons buikje rond. We gaan in de middag lekker relaxen bij het zwembad.

Dag 15 – Hoi An

In Hoi An moet je gewoon een kookcursus doen. We besluiten deze in de ochtend te doen en worden al vroeg opgehaald. Met een busje gaan we richting de markt om daar de boodschappen voor het eten te halen. Een gids leidt ons rond en vertelt ons van alles over bekende en minder bekende producten. De mensen op de markt worden volgens mij een beetje gek van ons want we worden best vaak aan de kant gedrukt, maar het is er wel super mooi om te fotograferen, en daar maak ik dan ook goed gebruik van. Hierna gaan we op een bootje naar de plek waar we gaan koken. Vervolgens gaan we met een Basket boot verder, een typisch Vietnamees bootje die helemaal rond is. Ze peddelen met 1 peddel met een bepaalde techniek waardoor je niet rond draait maar echt recht vooruit gaat. Dan stopt de man van het bootje ineens en haalt ons naar de kant. Hij geeft ons elk een hengel en we mogen gaan vissen naar krabben. Super grappig en die man is heel enthousiast als we een aantal grote krabben naar boven halen. Daarna is het tijd om te gaan koken. We leren hoe rijstmelk gemaakt wordt, en hoe je hier vervolgens pannekoekjes van maakt. We maken hier uiteindelijk ons eerste gerecht gedeeltelijk mee, en het andere gedeelte is een ‘fresh spring roll’, dit zie je hier heel veel en is super lekker! Nu hebben we ook de juiste techniek zodat we het thuis goed over kunnen doen! 🙂

Het tweede gerecht is een hartige pannekoek wat vooral in Hoi An veel gegeten wordt. Super lekker is deze! Deze ga ik denk ik thuis ook nog wel een keertje maken! Het derde gerecht is ‘fried noodles with shrimp’  en is ook echt heel lekker, maar zoals we zelf ook in NL wel eens eten. Hier gebruiken ze alleen niet echt sausjes voor erdoor, maar door wat kruiden zoals o.a. knoflook wordt het wel echt lekker.

Als laatste maken we Pho, noedelsoep, wat hier heel veel gegeten wordt. Dit hebben we aan het begin van de kookcursus al gemaakt voor een gedeelte want de bouillon moest getrokken worden. Aan het einde maken we het af en eten we het op. Het is lekker, maar niet geweldig dat ik denk, dit wil ik vaker maken/eten. Wel heel leuk om te weten hoe dit gemaakt wordt en wat de ingrediënten allemaal inhouden.

Na de kookcursus worden we teruggebracht en slenteren we nog even Hoi An door. We sluiten de dag af bij het zwembad. Hier zit een hele Vietnamese familie die het zwembad echt op stelten zet. Maar wij laten ons niet weg jagen omdat wij er ook lekker zitten. Op een gegeven moment komt er een meisje bij ons zitten die wat dingetjes aan ons vraagt zoals hoe we heten, hoe oud we zijn, waar we vandaan komen. Ze zegt dat ze graag haar Engels wat wil oefenen, voor haar is het de eerste keer dat ze met buitenlanders praat. Voor we het weten zit de hele familie om ons heen en worden er allemaal foto’s gemaakt. Een beetje ongemakkelijk maar ook wel weer super grappig.

Dag 16 – Hoi An naar Da Lat

De laatste dag Hoi An. We besluiten nogmaals door het super leuke centrum te lopen en nog wat laatste foto’s te maken. Ook had ik op instagram een roze muur gezien met ‘Hoi An vibes only’ en daar was ik al een paar dagen naar op zoek. Na het kijken op internet bleek dat deze in een leuk winkeltje te zitten met scandinavisch design. Dat was een stuk makkelijker zoeken want die zijn er niet zo veel. En we kwamen hem toen ook nog tegen, echt een leuk plekje. We maken wat foto’s en gaan weer door. In de middag gaan we ook nu weer lekker bij het zwembad chillen.

Richting de avond worden we opgehaald om naar Danang te gaan (een stad verderop) want vanaf daar vertrekt de trein. We pakken weer de nachttrein om een stuk verder naar het zuiden te reizen.

De nachttrein is nog een heel avontuur deze keer. We hadden nu gekozen voor plekken onderin, daar heb je stroom en kon je gemakkelijk je spullen kwijt. We zaten er redelijk vroeg in, rond 20u, en speelden nog een spelletje. Toen Stefan even naar de wc ging en ik even op mijn telefoon zat zag ik plotseling vanuit mijn ooghoek iets bewegen op het tafeltje tussen ons in. Toen ik beter keek zag ik daar ineens een muis zitten die op weg was naar onze koekjes! Ik schrok super erg, en die muis ook van mij dus die was binnen no time weg. Toen Stefan terug kwam van de wc geloofde hij mij niet, dus namen we de proef op de som of het echt waar was door een koekje op de grond te leggen. Die was echter binnen 10 seconden weg (zonder dat we het zagen haha) en we gingen op zoek naar de muis. Het koekje lag half onder Stefan zijn bed, de muis had hem niet in een keer mee gekregen. We moesten even geduldig wachten maar toen kwam hij meerdere keren tevoorschijn om de knabbelen. We kwamen er toen ook achter dat het er niet 1 maar 3 waren. We hadden een mannetje van de treindienst gehaald en die heeft ze een soort van weggejaagd met een bezem (maar ze zaten achter het hout dus helemaal weg waren ze niet). Op hoop van zegen dan maar slapen, en alle verpakkingen van koekjes etc. goed dichtgestopt. Dat kwam uiteindelijk goed 😉

Dag 17 – Da Lat

Na de treinreis moesten we nog een stuk met de bus de bergen in, en toen we aangekomen waren merkte we gelijk op dat het hier een heel stuk frisser was. We hebben deze dag lekker rustig aan gedaan, in een cafeetje gezeten een stuk van de blog typen en koffie drinken. Ook hebben we de plannen gemaakt voor de komende twee dagen in Da Lat, want we wilden hier graag wat sportiefs doen!

Dag 18 – Da Lat

Vandaag starten we de dag met een rondje hardlopen. Alhoewel ik maar een stukje van 5km wilde doen, kwamen we uiteindelijk op 7,5km uit. Net op tijd binnen voor de bui. Aan het eind van de ochtend werden we opgehaald voor onze trip, we gingen Canyoningen. Dit is abseilen langs/door een waterval. Super spannend maar het leek mij wel heel gaaf. We gaan met een groep van ca. 12 mensen op pad en krijgen eerst wat uitleg over de techniek en moeten van een oefenwand af. Dit is in het begin wel even eng maar de tweede keer voelt het al wat vertrouwder. Tijd voor het echte werk! Er zijn 4 begeleiders mee voor o.a. foto’s en om ons veilig naar beneden te laten gaan. Wel echt tof dat zij foto’s maken tijdens het abseilen.

Eerst gaan we langs twee watervallen naar beneden waar we uiteindelijk eindigen in het water. Daarna lopen we een stukje verder en komen we bij een ‘natuurlijke’ glijbaan uit, waar we ook via naar beneden kunnen. Vooruit, achteruit, met z’n tweeen, alles kan!

Hierna komen we bij de ‘free jump’. Springen van een rots van 7 of 11 meter. Ik ben echt een angsthaas dus ik ga van de 7 meter (iedereen overigens de eerste keer) en daarna kunnen we kiezen of we nog een keer willen. Omdat ik de eerste keer echt mega veel water binnen krijg door mijn neus besluit ik niet nog een keer te gaan. Goed geweest zo 😉

Op het eind gaan we nog een laatste keer abseilen, en dit keer gaan we door de ‘wasmachine’, het heet zo omdat je op het laatst echt mega veel water over je heen krijgt. Het eerste gedeelte moet je abseilen, het laatste gedeelte moet je gewoon hangen en jezelf naar beneden laten zakken. De foto’s hiervan zijn echt hilarisch geworden omdat het bij mij niet echt lukte op de een of andere manier haha.

Echt een hele toffe ervaring met leuke begeleiding!

Dag 19 – Da Lat

Dit is de tweede actieve dag. Vandaag gaan we wild water raften. Hier is Stefan super excited over, ik heb het nog nooit gedaan dus weet niet wat me te wachten staat. Met een groepje van 6 gaan we de boot in. Twee andere Nederlanders en een man uit Japan met zijn vriendin uit de Filipijnen (zij waren gister ook mee canyoningen). Een leuke groep dus! We krijgen ook hier weer wat instructies en gaan het water op. In het begin is het echt nog wel een beetje eng, maar hoe verder we komen hoe toffer het wordt. Op een gegeven moment komen we bij een gedeelte waar we ineens helemaal scheef drijven. We kunnen onszelf niet meer corrigeren en de begeleiders ook niet, waardoor we in een keer omslaan. We hadden hier ook al wel instructies over gehad. Gewoon gaan, nergens toe verzetten, op je rug liggen en met de stroming mee gaan. Maakt niet uit of je de peddel los laat, die zoeken we daarna wel weer op. Iedereen is vrij snel weer boven water gelukkig. Onder water hebben een aantal van ons alleen wel wat rotsen geraakt wat een beetje gevoelig is, maar het is wel echt een hilarisch moment en leuk om meegemaakt te hebben!

Hierna gaan we nog 1 keer door een wat lastiger stuk, waarvan de begeleiders ook zeiden dat deze nog wat heftiger was als de andere waar we omgeslagen waren. We moesten een beetje naar achteren gaan liggen, en net op het moment dat Stefan dacht dat we allemaal nog in de boot zaten, vloog ik er ineens uit. Ik werd gewoon in een keer gelanceerd, en ik denk omdat ik mijn voet niet goed had vastgezet, maar het was wel hilarisch. Wat nog wel het allerleukste is is dat een van de begeleiders een gopro op zijn helm had, dus hij heeft alles gefilmd, ook het gedeelte waar ik eruit vlieg. Super grappig om terug te kijken!

Processed with VSCO with hb2 preset

Dag 20 – Da Lat naar Mui Ne

Vandaag weer een reisdagje! We gaan weer uit de koele bergen naar de zee toe. We hebben via het hostel een bus geboekt voor 100.000VND (dat is zo ongeveer 3,75 euro voor 4 uur) en hier konden we dan ook niet heel veel van verwachten. We zaten in een bus die echt gemaakt is voor Vietnamezen, dus we zaten helemaal opgevouwen en in het gangpad. Ook was dit niet de meest chille reis, door de hobbelige weg en haarspeldbochten. Na 2 uur konden we even onze benen strekken bij een restaurant die ineen keer op dook. Hier even naar de wc waar je door moest spoelen met een beker water. Eenmaal aangekomen in Mui Ne kregen we een super fijne kamer aan het zwembad. Hier hebben we dan ook de rest van de middag gechillt.

Dag 21 – Mui Ne

We besluiten vandaag een scooter te gaan huren om Mui Ne een beetje te ontdekken en naar wat highlights te gaan. We hebben op de kaart een punt gezien waar we denken dat een mooi uitzicht is, alleen de weg erheen is nogal hobbelig. Google maps stuurt ons recht door een wijk heen en op een gegeven moment komen we op een zandpad uit. Dit rijdt niet zo makkelijk maar terug gaan is ook echt een hobbelige weg dus we besluiten door te gaan. Vervolgens komen we uit op een doodlopende weg waar allemaal resorts langs worden gemaakt, niet het beste idee van vandaag haha!

We vervolgen onze weg en rijden op een rustige goed aangelegde weg verder. Plotseling worden we staande gehouden door 3 politieagenten. Zij vragen naar ons rijbewijs en geven aan als ze die gezien hebben dat hij alleen voor Nederland en de EU is, en niet internationaal. Hij zegt dat onze scooter in beslag genomen wordt voor 7 dagen, ook omdat we een te zware scooter rijden (100cc ipv 50cc). We geven aan dat dat lastig wordt omdat we morgen al weer weg gaan uit Mui Ne. Hij besluit hierop dat we door mogen rijden maar wel een boete van 1.000.000VND moeten betalen (zo ongeveer 37/38 euro). We moeten dan beslist met onze helm op blijven rijden (we waren ook niks anders van plan) en we mogen niet harder dan 40kmp/h rijden. Hier houden we ons dan ook netjes aan.

We gaan op zoek naar de witte zandduinen, maar kunnen deze niet vinden. Dan besluiten we naar de ‘fairy stream’ te gaan. Echt iets dat opgezet is voor de toeristen en waarvan je vooraf denkt ‘wat is dit nou weer’. Je loopt door een beekje richting een waterval, maar het is er super mooi omdat je langs de rode zandduinen en witte rotsen loopt, en aan de andere kant is alleen maar groen te zien. Heel idyllisch en niet eens mega druk als je daar loopt (je loopt zeg maar niet in een stoet maar komt heel af en toe iemand tegen). Aangekomen bij de waterval kan je je weer omkeren om terug te lopen 😉

We vervolgen nu onze weg terug naar het resort om in de middag aan het zwembad te zitten. Als de zonsondergang eraan komt gaan we richting de rode zandduinen om de zonsondergang te bekijken. Hier komen we toevallig een fotoclub tegen, die ook de zonsondergang gaan fotograferen. Wat super leuk is is dat zij modellen hebben die op de rand van een duin staan, met een Vietnamees hoedje op, en twee manden die ze op hun schouder dragen (zie foto hieronder). Dit levert mooie plaatjes op!

Dag 22 – Mui Ne naar Ho Chi Minh City

Vandaag reizen we naar onze laatste bestemming. We gaan met de middag trein en doen ’s ochtends dus lekker rustig aan. Na een 4 uur durende treinreis komen we aan, en wat ons meteen op valt is dat werkelijk waar geen enkele taxichauffeur staat te springen om ons naar de stad te brengen. Iedereen wimpelt ons weg en lijkt niet te kijken, super gek. Terwijl we op andere plekken echt zowat de auto ingetrokken werden (wat overdreven, maar dat verschil was echt groot). Uiteindelijk vinden we iemand die ons wil brengen en met 20 minuten zitten we lekker in ons hostel. Zo gek dat dit de laatste bestemming is en we vanaf hier weer naar huis toe gaan..

Dag 23 – Ho Chi Minh City

We struinen vandaag lekker door de stad heen. HCMC is weliswaar niet de hoofdstad van Vietnam (dat is Hanoi), deze stad is wel enorm groot, heel westers en net zo veel scooters als Hanoi. Hier rijden ook wat meer auto’s ten opzichte van Hanoi (in onze beleving), alleen is er niet heel veel bijzonders te zien. We hebben op de eerste dag eigenlijk alles al wel een beetje gezien. Afdingen op de Benh Tranh market, naar het oorlogsmuseum en de kathedraal bekijken. We besluiten de volgende dag dan ook om een trip te doen naar de Mekong Delta, hier willen we heel graag nog een kijkje nemen!

Dag 24 – Mekong Delta

We worden om 8u opgehaald om richting de Mekong Delta te gaan. Met een klein groepje (wij, twee mensen uit Oostenrijk en 3 (wat oudere) uit Nieuw Zeeland) gaan we op pad. We merken meteen al dat deze gids super leuk is want hij maakt echt veel grapjes en praat over van alles. Het is een lange rit heen, van 2,5 uur, maar hij gaat verrassend snel voorbij. We komen aan bij het wat er maar gaan eerst even kijken bij een fabriek waar de tegels gemaakt worden waar huizen van gemaakt worden. Bijzonder om te zien! Hierna gaan met een boot een van de uitsparingen van de Mekong Delta op. Hier krijgen we een kokosnoot en wat uitleg over wat we precies gaan doen. We gaan kijken naar wat ze precies allemaal doen met de kokosnoten. Het harst wat eraf gehaald wordt gebruiken ze om matten te maken, en aan de binnenkant heb je een gedeelte zitten waar ze olie van maken, en een gedeelte waar ze snoepjes etc. van kunnen maken. Eigenlijk alles van de kokosnoot kan dus gebruikt worden. We kopen hier wat snoepjes en krijgen wat tropisch fruit te eten. O.a. guave, pomelo, jackfruit, en twee soorten lychees. Leuk om dit zo eens te proeven!

Hierna gaan we weer verder op de boot om te kijken hoe men van die bamboe/stro achtige matjes maakt. Dit doen twee vrouwtjes samen. Hierna gaan we met een soort tuktuk richting het eten. Hier krijgen we een typische vis uit de Mekong Delta, hij wordt de ‘elefant ear fish’ genoemd, omdat hij op de oor van een olifant zou lijken. Ik vind het wel mee vallen.

Hierna gaan we nog een stukje met een klein bootje wat door een Vietnamees vooruitgebracht wordt. We gaan even op de foto met haar en maken nog even een leuke foto samen en dan is het al weer tijd om naar huis te gaan. Er wacht weer een 2,5 durende terugreis op ons.

Dag 25 – Ho Chi Minh City

Vandaag hebben we weer een dag in HCMC. Eigenlijk hebben we alles al gezien dus besluiten vandaag lekker rustig aan te doen, de laatste souvenirs en goedkope nep spullen te kopen en in de middag kijken we in een cafeetje lekker een film. We hebben geluk dat net op dat moment er een dikke plensbui naar beneden komt. Het regent hier doorgaans 1x per dag en dat was bij ons vaak in de avond, nu dus eind van de middag. We pakken al een groot deel van de tas in en komen tot de conclusie dat we alles makkelijk mee gaan krijgen, ondanks de spulletjes die we allemaal gekocht hebben. Fijn! Na een laatste hapje eten in dit mooie land gaan we lekker op tijd slapen.

Processed with VSCO with hb2 preset

Dag 26 – HOME

Vandaag gaan we naar huis! We gaan vroeg uit bed om alle laatste dingen in te pakken, om te ontbijten en gaan dan richting het vliegveld. Er wacht eerst een 10 uur durende vlucht richting Moskou op ons, dan hebben we een overstap van ca. 2 uur en dan vliegen we in 3,5u door naar Amsterdam! De reis gaat allemaal voorspoedig (een stuk beter dan de heenweg qua turbulentie en misselijkheid) en we krijgen echt wel lekker eten onderweg (vooral ook omdat we vooraf het menu krijgen en dus al weten wat we te eten krijgen). En dan kan nu het nagenieten beginnen!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: