Een tijdje geleden was “een vraag stellen” op Insta ineens een heel hip ding. Ik kreeg toen best een aantal leuke vragen vandaar dat ik besloot om een Q&A te bloggen. Nu ben ik geen hardloopgoeroe dus soms wat het ook wel voor mij wat lastig om voor een ieder het perfecte antwoord te geven maar ik heb me best gedaan! Wil je nu ook wat vragen, twijfel niet en stel ze en ik neem hem mee in de volgende versie, ook tips zijn meer dan welkom!
@daanglorie – wat is je favoriete hardlooptraining en waarom?
Ik vind doorgaans al mijn trainingen erg leuk omdat er zoveel variatie zit in een weekprogramma. Intervaltraining, blokkentraining, korte en lange duurlopen alles heeft zijn charme. Als ik dan toch een training moet kiezen vind ik 6 tot 8x 1.000m wel erg fijn. Dat is vaak afzien maar enorm goed voor je basis tempo. Meestal tussen de 1.000 pak ik 200m a 400m rust. Als De training dan lukt geeft dat echt een mega goed gevoel voor het zelfvertrouwen.
@wiljaaa – hoe kan jij je pace zo ontzettend goed hetzelfde lopen?
Als ik op tempo moet lopen dan heb ik altijd een scherm op mijn klokje met de afstand van die kilometer en de huidige pace van die kilometer. Op die manier kan ik aardig bijsturen als ik iets te hard of zacht loop. Vaak zit je na een kilometer of 2 ook zo lekker in het ritme dat je vrijwel constant loopt. Mocht je echt wat bij moeten sturen kan je dat in de laatste 2 kilometer doen door iets te versnellen/vertragen. Maar dat gaat dan om seconden werk, anders raak je je hele ritme kwijt.
@runningfrans – heb 8 maand bijna niet gelopen, hoe pak ik het weer op?
Top dat je weer het lopen wil gaan oppakken. Mijn advies zou zijn om niet gelijk te gek te doen. Start de eerste weken met minutenloopjes waarbij je hardlopen afwisselt met wandelen. Dit omdat er anders te gelijk te veel belasting komt op je spieren. Begin bijvoorbeeld met 1 minuut hardlopen en 1 minuut wandelen. Dit kan je dan op gevoel uitbreiden door de hardloopminuten omhoog te brengen (3 minuten hardlopen en 1 minuut wandelen bijvoorbeeld). Daarnaast is tempo aan het begin niet belangrijk, doe eerst wat goed en easy voelt paar later kan je je tempo omhoog schroeven. Daarnaast zijn goede schoen in mijn optiek altijd een pré.
@iristravelkitchen – wat te doen met darmklachten tijdens mijn duurloop?
Dat klinkt als vervelend! Nou heb ik daar zelf niet echt last van dus een echt specifiek antwoord kan ik er niet op geven. Zelf probeer ik de dag voor een lange duurloop altijd goed te eten dat de tank goed vol zit zeg maar. Op de ochtend zelf eet ik een half uur van te voren nog een bak kwark. Heb je al geprobeerd wat te variëren in eten? En de tijd die er tussen zit tussen je eten en het starten van je lange duurloop?
@pimkrajenbrink – maken jullie ook persoonlijke hardloop trainingen?
Mijn eigen trainingsschema wordt vanaf september gemaakt door Ben Vriends, onder wie ik vanaf nu ga trainen. Zelf maak ik geen schema’s behalve voor mijn vriendin Susan die nu aan het trainen is voor de marathon van Valencia begin december. Ik heb geen voldoende kennis om schema’s te maken. Het schema van Susan is daarop een uitzondering, die maak ik op basis van mijn eigen ervaring en hetgene wat ik denk wat Susan kan en moet doen als voorbereiding.
@stefan_22 – welk horloge gebruik jij?
Ik train met een Garmin Forerunner 630. Ik denk dat ik dit klokje nu bijna 2 jaar heb en ben er nog onwijs blij mee. Hij is super functioneel en daarnaast ook nog mooi qua design zodat je hem in vrije tijd ook kan dragen. Ik loop overigens altijd al met Garmin want hiervoor had ik een forerunner 210. Ook dat was een topklokje maar meer een instapmodel. Toen het lopen wat serieuzer en omvangrijker werd ben ik overgestapt naar de 630.
@marleennnx – wat ga je anders doen in je trainingen met een nieuwe trainer?
Ondanks dat ik bij mijn vorige trainer onwijs veel heb geleerd en progressie heb geboekt, waar ik hem uiteraard heel dankbaar voor ben, had ik het idee dat de chemie over was, zoals dat vaak gezegd wordt. Ik ga nu trainer op de schema’s van Ben Vriends. Het grootste verschil is dat ik nu niet meer op hartslag ga trainen en dat ik er in mijn schema meer periodisering zit (4wekelijkse cyclus). Ik ben erg benieuwd ook omdat ik nu een trainer heb die mijn schema’s maakt op afstand. We hebben een mooi traject uitgestippeld over 15 weken naar een piekwedstrijd. Ik zal in de komende maanden wel een keer een blog schrijven over de manier hoe ik nu train!
@maritleven – wat voor stretches zijn het best volgens jou? (en wanneer to do them)
Mijn zwakste plek in het lichaam is mijn lies vandaar dat ik ook veel rekoefeningen doe om mijn illiopsoas spier op te rekken. Dit probeer ik een aantal keer in de ochtend en avond te doen. Daarnaast rek ik vaak tijdens een training na een kilometer of 2 altijd wat diverse beenspieren op. De één doet dat wel en een ander niet. Het is hoe je er bij voelt.
@martijnprak – ga je nog weer een keer Run van Winschoten lopen?
Als je doelt op de 100km dan is dat uitgesloten. Dat was een éénmalig traject wat zoveel tijd koste en de prestatie van toen niet meer evenaart. Ik pakte het clubrecord met 1,5 uur verbetering en werd derde op het NK. Wat mij wel leuk lijkt is in teamverband mee te doen aan de 10x10km welke tegelijkertijd wordt georganiseerd. Wist je dat er dit jaar over de 200 teams mee doen? De sfeer die daar hangt is geweldig. Dus wellicht kom ik er nog een keer terug 😉
@jdjeras – hoe kom ik weer terug op niveau na een blessure?
Na een blessure of zoals ik schreef bij de vraag van @runningfrans acht ik het raadzaam om niet gelijk te gek te beginnen. Minutenloopjes zijn aan het begin ideaal om weer de belasting op de spieren te creëren. Afhankelijk van niveau en conditie kan je weer tempo in je trainingen toevoegen maar begin met kortere intervallen en breid dat langzaam uit. Zelf merk ik dat wanneer je begint na een blessure of rustperiode vaak de eerste paar weken erg zwaar voelt maar komt door het feit dat je ritme mist. Dat komt vanzelf wel terug al kan het soms frustrerend zijn omdat je weet waar je vandaan komt. Tijd is de remedie en voor je het weet loop je weer als vanouds.
@menno_vliet – heb je ooit last van blaren?
Ik heb zelf wel eens last van een blaartje bij mijn tenen maar eigenlijk nooit zo hinderlijk dat ik erdoor niet kan trainen. Zelf ben ik wel voorstander van, als ik merk dat ik een blaartje heb ze gelijk door te prikken.
@emmelinelegein – tips tegen een stekende/stijve lies na het lopen?
Mijn lies is zelf ook de zwakste plek in mijn lichaam en ondervind daar ook vaak last van maar gelukkig heb ik het redelijk onder controle nu. Ik gebruik veel oefeningen vanuit de “schuttershouding” om mijn illipsoasspier te rekken. Als je op die termen zoekt op Google kom je interessante stukken tegen. Wellicht daar eens kijken?
@emmelinelegein – Wat eet/drink je meteen na een lange training?
Ik houd veel van kwark en naast dat het lekker is is het ook erg voedzaam en goed voor je herstel omdat er veel eiwitten in zitten. Ik eet vaak met banaan, cruesli of havervlokken. Ook drink ik na een training vaak een eiwittenshake van Body & Fitshop gemixed met melk.
@runningniels – Hoe lang ben je nu bezig met hardlopen?
Ik ben sinds de zomer van 2014 gaan hardlopen. Het feit dat ik mijzelf met 97 kilo te zwaar vond en ik graag een keer een marathon wilde lopen was het zetje wat ik nodig had om te beginnen. Vooraf had ik nooit geweten dat ik zo gepassioneerd van de sport kon raken en op het niveau zit waar ik nu ben. Het virus heeft me wel redelijk gegrepen zeg maar. Ik heb toen in 2015 mijn eerste marathon gelopen in Rotterdam en ben tegenwoordig ook geen 97 kilo meer maar rond de 76 😉
Geef een reactie