Rotterdam Marathon 3:09:45 // Niet hetgeen waar ik voor kwam ……

8 april, de dag die sinds 1 januari rood omcirkeld stond in mij agenda. Rotterdam zou zich weer gaan opmaken voor het grootste eendaagse sportevenement van Nederland en ik zou onderdeel daarvan uit gaan maken.

IMG_2484

Na een goede voorbereiding, waaronder een mega race in Apeldoorn (25k – 1:31:44), een steady CPC (21,1k – 1:21:35) en een onwaarschijnlijke makkelijke marathon op Cyprus (2:53:20) leken alle voortekenen goed om voor een mooie tijd te gaan in Rotterdam. Ik mikte in januari nog op een sub 2:50 tijd; nu leek een tijd tussen 2:45 en 2:48 reëler.

Ondanks de marathonstress die ik de laatste weken soms voelde gingen we zaterdag vol goede moed richting Rotterdam. Lekker een dagje in de stad hangen, expo bezoeken en afspreken met bekenden; dat deed me goed. Ik was samen met mijn haas Bas, loopmaatje Jorn en Susan die kant op gereisd. Een betere ontspanning kon bijna niet.

Eindelijk was de dag dan daar waar we maanden voor hadden getraind. Ondanks de wat korte nacht fris en fruitig opgestaan. Goed ontbijten 3,5 uur van te voren en dan op naar Rotterdam (we sliepen in Delft). Aangekomen in Rotterdam was het gelijk een gezellige drukte. We waren gelukkig ruim op tijd dus konden vrij relaxed overal langs waar we moesten; mede door het feit dat we starten in startvak 1b en dus op het laatste moment ons daar konden melden.

Dan de race; eerste 10k verliep normaal en steady. Niet goed maar ook niet slecht. Beetje opstartpijntjes maar we liepen de goede pace. Vanaf 11k werden mijn benen top, standje oorlog was zich aan het formeren. Ik kreeg als maar meer ontspanning en de kilometers vlogen voorbij. Doorkomst op de halve was 1:22:27, strak op schema 2:45 dus. Ik weet nog dat ik tegen Bas zei, dit gaat echt super, ik voel me sterk. De woorden nog niet uitgesproken of een kilometer later voelde ik mijn hartslag raar doen, het zal toch niet…. Incidenteel is mijn hartslag volledig van streek en voel ik mij 40 jaar ouder worden en krijg ik immens zwaar. Met gister erbij was dit denk ik de 6dekeer in 3,5 jaar hardlopen. Geen patroon, geen aanwijsbare verklaring, niet alleen maar tijdens wedstrijden; het komt gewoon. Ook een inspanningstest en een gesprek met de cardioloog wees destijds uit dat men niet wist waar het door kwam…  terug naar Rotterdam. Binnen een paar seconden wist ik al dat het over was. Helaas ging 2:45 het niet worden vandaag. Ondanks de goedbedoelde woorden van Bas wist ik dat het klaar was.

Uitdribbelen en lekker genieten was het plan. Dat bleek toch wat makkelijker gezegd dan gedaan. Bij het oplopen van een verkeersdrempel had ik het al zwaar, laat staan de Erasmusbrug die me te wachten stond. Alsof ik de Mount Everest op moest, bij wijze van. Hoewel uitstappen door me hoofd heen vloog wilde ik perse finishen. Uitstappen was geen optie, ik zou vandaag die marathon voltooien, al was het maar voor het accepteren van het resultaat. De 18kilometers die volgden waren zwaar maar met af een toe een stop bij bekenden en familie probeerde ik me er een beetje door te slepen en ook de support van Bas was erg aangenaam. Met het 37k Crazy cheerzone punt in het zicht begon ik weer enigszins ritme te voelen ook al zag dat er waarschijnlijk niet zo uit maar de gedachte maakte de laatste kilometers dragelijk. Vol goede moed en energie vanuit de crazies de laatste kilometers voltooid. Eind tijd 3:09:45.

Uiteindelijk heb ik helaas niet gekregen waar ik voor kwam naar Rotterdam maar met 2:53 in Limassol en het finishen op de Coolsingel heb ik vrede met het resultaat. Het lag niet aan de voorbereiding, de dag zelf was goed, alleen pure pech. Teleurstelling heb ik niet gehad al had ik graag wat anders vandaag op papier gezet maar ook dit is sport. In het najaar gaan we een nieuwe poging wagen, ook deze staat al rood omcirkeld > 2 december Valencia. Tot die tijd wat korter werk tot augustus, dan gaan we op vakantie om zo 1 september te beginnen met de #roadtovalencia.

Ps. Ook onze lokale krant, de Noordoostpolder, schreef een leuk stukje over de Rotterdam Marathon voor- en achteraf. Deze zijn te lezen op de volgende links:

https://denoordoostpolder.nl/2018/04/02/‘dat-clubrecord-gaat-eraan’
https://denoordoostpolder.nl/2018/04/08/marathon-van-rotterdam-‘het-was-megadruk-fantastisch

 

 

Advertentie

2 gedachten over “Rotterdam Marathon 3:09:45 // Niet hetgeen waar ik voor kwam ……

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: